Ne Kadar Çok Teoloji, O Kadar İyi Felsefe: Emmanuel Falque’un Fenomenolojik Yöntemi


Özet Görüntüleme: 54 / PDF İndirme: 43

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15210083

Anahtar Kelimeler:

Din Felsefesi, Emmanuel Falque, Fenomenoloji, Teoloji, Orantılılık İlkesi

Özet

Bu makale, Emmanuel Falque’un teoloji ve felsefe arasındaki ilişkiye dair geliştirdiği fenomenolojik yaklaşımı incelemektedir. Falque, bu iki disiplinin kesin sınırlarla ayrılması gerektiği fikrine karşı çıkarak, onların karşılıklı etkileşim yoluyla dönüşebileceğini savunur. “Rubicon’u geçmek” metaforu aracılığıyla, filozofun teolojik alana adım atmasını ve teoloğun da felsefi düşünceyle derinleşmesini önerir. Bu bağlamda, insanın sonluluğu ve bedenleşmiş varoluşu gibi fenomenolojik deneyimler, teoloji ile felsefe arasındaki diyaloğun temelini oluşturan ortak bir zemini sağlar. Falque, bu iki disiplin arasındaki sınırın büyük ölçüde keyfi olduğunu ve fenomenlere her iki perspektiften yaklaşmanın kavrayışı derinleştirdiğini ileri sürer. Teolojik doktrinler ve kutsal metinler, fenomenolojik analizler için zengin bir çerçeve sunarken, fenomenolojik yöntemler de teolojik temaların varoluşsal derinliklerini açığa çıkarmada işlevseldir. Falque’un “orantılılık ilkesi”—“ne kadar çok teoloji yaparsak, o kadar iyi felsefe yaparız.”—bu yaklaşımı özetler ve teolojik düşüncenin felsefi derinliği artırabileceğini öne sürer. Ancak, bu birlikteliğin anlamlı olabilmesi için her iki disiplinin kendi metodolojik hassasiyetlerini koruması gerekmektedir.

Falque, bu iki disiplin arasındaki sınırın büyük ölçüde keyfi olduğunu ve fenomenlere her iki perspektiften yaklaşmanın kavrayışı derinleştirdiğini ileri sürer. Teolojik doktrinler ve kutsal metinler, fenomenolojik analizler için zengin bir çerçeve sunarken, fenomenolojik yöntemler de teolojik temaların varoluşsal derinliklerini açığa çıkarmada işlevseldir. Falque’un “orantılılık ilkesi”—“ne kadar çok teoloji yaparsak, o kadar iyi felsefe yaparız.”—bu yaklaşımı özetler ve teolojik düşüncenin felsefi derinliği artırabileceğini öne sürer. Ancak, bu birlikteliğin anlamlı olabilmesi için her iki disiplinin kendi metodolojik hassasiyetlerini koruması gerekmektedir.

Referanslar

Falque, Emmanuel. Crossing the Rubicon: The Borderlands of Philosophy and Theology. Bronx: Fordham University Press, 2016.

Falque, Emmanuel. “Philosophy and Theology: New Boundaries”. Transforming the Theological Turn: Phenomenology with Emmanuel Falque. ed. Martin Koci - Jason Alvis. Rowman & Littlefield, 2020.

Falque, Emmanuel. The Emmanuel Falque Reader: Key Writings in Phenomenology and Continental Philosophy of Religion. ed. Deketelaere Nikolaas-Cassidy. Bloomsbury Academic, 2024.

Farley, Matthew. “Introduction”. çev. Reuben Shank. Crossing the Rubicon: The Borderlands of Philosophy and Theology. Bronx: Fordham University Press, 2016.

Gschwandtner, Christina M. Postmodern Apologetics?:Arguments for God in Contemporary Philosophy: Arguments for God in Contemporary Philosophy. Bronx: Fordham University Press, 2013.

Koci, Martin. “Phenomenology and Theology Revisited: Emmanuel Falque and His Critics”. Revista Portuguesa de Filosofia 76/2-3 (2020), 903-926. https://doi.org/10.17990/rpf/2020emph762_0903

Koci, Martin - Alvis, Jason. Transforming the Theological Turn: Phenomenology with Emmanuel Falque. Rowman & Littlefield, 2020.

Nikolaas-Cassidy, Deketelaere (ed.). “Introduction”. The Emmanuel Falque Reader: Key Writings in Phenomenology and Continental Philosophy of Religion. Bloomsbury Academic, 2024.

O’Leary, Joseph S. “Phenomenology and Theology: Respecting the Boundaries”. Philosophy Today 62/1 (2018), 99-117. https://doi.org/10.5840/philtoday2018227202

Onishi, Bradley B. “Philosophy and Theology: Emmanuel Falque and the New Theological Turn”. Evil, Fallenness, and Finitude. ed. Bruce Ellis Benson - B. Keith Putt. Cham: Springer International Publishing, 2017. https://doi.org/10.1007/978-3-319-57087-7

Simmons, J. Aaron - Benson, Bruce Ellis. The New Phenomenology: A Philosophical Introduction. A&C Black, 2013.

Woody, William C. “Foreign Exchange or Hostile Incursion?” Transforming the Theological Turn: Phenomenology with Emmanuel Falque. ed. Martin Koci - Jason Alvis. Rowman & Littlefield, 2020.

İndir

Yayınlanmış

2025-04-15

Nasıl Atıf Yapılır

Demirtaş, Şeyma. (2025). Ne Kadar Çok Teoloji, O Kadar İyi Felsefe: Emmanuel Falque’un Fenomenolojik Yöntemi. Nous Academy Journal, (4), 22–35. https://doi.org/10.5281/zenodo.15210083

Sayı

Bölüm

Makaleler